Priester Pradip

Terugkeer van het licht

Imbolc

In februari neemt de kracht van de zon met de dag toe, maar zij is nog niet sterk genoeg om de winterkou te verdrijven. Het Keltische feest Imbolc wil op 1 februari de lente verwelkomen, de vroege lente met de geboorte van de eerste lammetjes en het bloeien van de sneeuwklokjes. Bij het zien van dit nieuwe leven dachten de volkeren uit ver vervlogen tijden niet alleen aan de planning van de landbouw, maar ook aan hun eigen spirituele velden waarin nieuwe inzichten en ideeën verbouwd werden. (Naar een tekst uit het boek ‘Het Keltische Levenswiel’ van Andy Baggott)

Bridget van Kildare

Van oorsprong een maangodin en dus aan het element water gekoppeld, is de heilige Bridget o.a. beschermster van vroedvrouwen en pasgeboren baby’s. Bridget werd rond 453 geboren, de tijd waarin Sint-Patrick en zijn gezellen het christelijk geloof begonnen aan te nemen. Bridget moest als kind de koeien melken, en boter, kaas en room maken. Het verhaal gaat dat zij als klein meisje al vervuld was van de geest van het evangelie. Zij kon het dan ook niet laten om armen melk, boter, kaas en room mee te geven. Uit angst dat men zou merken dat de voorraden kleiner en kleiner werden bad Bridget om hulp. Toen ze de voorraden ging controleren bleek er niets verdwenen te zijn. Zij stichtte later een klooster, maar bleef niet binnen de kloostermuren. Zij begaf zich onder de mensen om een levend teken te zijn van het evangelie. (Naar een tekst uit het boek ‘Heiligen en tradities in Vlaanderen, herfst en winter’ onder redactie van Hans Geybels)

Bron

In Kildare in Ierland is er een bron die haar naam draagt. Men heeft er een mooi beeld geplaatst (zie foto) van deze heilige die een fakkel in de lucht steekt om aan te duiden dat het woord van God als een licht de duisternis verjaagt.

Luka Bloom

De Ierse bard schreef in 2008 een heel mooi lied dat past bij deze bezinning rond Lichtmis. Hieronder geef ik een eigen vertaling van het lied “Don’t be afraid of the light that shines within you”. Je kan het beluisteren via YouTube of andere muziekstreamingdiensten. Echt het beluisteren waard…

In de koude winter komen we samen om de genade van Bridget te vinden. We dopen onze handen in de bron. Waar vloeien onze rivieren heen? Wie zal het zeggen?

We verwarmen onze harten en gezichten in de hitte van de brandende vlam. Iets van onze geesten blijft nooit hetzelfde.

Wees niet bang van het licht dat in jou schijnt.

Zovelen leven in de schaduw, terwijl er zoveel te geven is. Schitterende dromen wachten om aan het licht te komen. Wij wandelen naar de bron bij het begin van de lente en wanneer we onze weg vervolgen laten we ons licht schijnen.

Wees niet bang van het licht dat in jou schijnt.

Laat het licht jou de weg wijzen.

Laat het licht jou beschermen.

Zegeningsgebed bij Lichtmis

Dat jij leven brengt overal waar je zal komen, zoals een rivier vanuit de bron leven geeft aan het land.

Dat er veel schoonheid op je weg mag liggen en dat je daarbij telkens de verwondering bewaart.

Dat er genoeg licht is in jou om de schaduw toe te laten.

Dat jij op een dag zelf mag weten en ervaren dat God jouw naam heeft geschreven in de palm van zijn hand.

(deze bezinning bij Lichtmis verscheen in alle edities van KERK&leven van het decanaat Brugge, 30 januari 2019, klik hier om de layout van het artikel te zien)