Priester Pradip

Liefdesverhaal

Bij de vierde zondag in de advent (jaar A)

Aeneas en Dido, Abelard en Héloïse, Tristan en Isolde, Romeo en Julia, gekende liefdesverhalen en er zijn er zoveel meer, ontelbare, ongekende liefdesverhalen… We staan er misschien niet zo vaak bij stil, maar in deze hoogzwangere dagen naar Kerstmis toe mogen we het toch ook even hebben over het liefdesverhaal van Jozef en Maria.

Het kerstverhaal is ons voldoende gekend, ook de bijzonderheden rond de verwekking en de geboorte van Jezus, de mythevorming, de discussies, de dogmatisering, de theologische debatten, het onderzoek van historici… maar het levensverhaal, het liefdesverhaal van Jozef en Maria, laten de meesten buiten beschouwing.

Het moet je toch maar overkomen als verloofde, dat je toekomstige bruid zwanger is, niet door jou, maar door… tja door God zelf! Niet alleen Jozef, maar ook Maria moeten het daar toch echt moeilijk mee hebben gehad. Dankzij hun wederzijdse liefde en hun geloof in elkaar, konden ze dit avontuur van God en mensen aan. Ook al bleef Jozef in de schaduw staan, we mogen in hem toch een sterke man zien, met een enorm groot hart, vol overstromende liefde voor zijn vrouw en vol vertrouwen op Gods liefde…

Het verhaal van Jozef en Maria, als dat geen liefdesverhaal is! Een verhaal van twee eenvoudige mensen die zielsveel van elkaar houden, die de grootste moeilijkheden konden dragen en oplossen door hun geloof in elkaar.

Op een hoger niveau is het kerstverhaal ook het liefdesverhaal van God met mensen.

Aartsbisschop Desmund Tutu schrijft in zijn bijbel voor kinderen het scheppingsverhaal als volgt:

“Helemaal in het begin, toen er helemaal niets bestond – geen bomen, geen vogels, geen dieren, geen hemel, geen zee, alleen maar donker – liep God over van liefde. Uit liefde zei God: ‘Laat er licht zijn.’ En het werd dag.”

Mooi hé, God loopt over van liefde. God wil met ons zijn. Immanuel. Geen verre God, maar midden onder ons, en reddend. Jeshoua: God redt. “God met ons”, is helaas te vaak misbruikt, maar het wil duidelijk maken dat God niet woont in een verre, afstandelijke hemel… nee, God is daar waar mensen in liefde leven. De “God met ons” is Jezus, is de Jeshoua, de reddende God, die in liefde overvloeit.

In Jezus zien we wie God is en wie wij kunnen worden. Om mens te worden heeft God twee mensen uitgekozen, slechts door hun ja-woord is het kunnen lukken. Stel dat Maria voor de eer dankte, of stel dat Jozef Maria inderdaad in de steek liet… Het wonder van Kerstmis ligt in het ja-woord van deze twee eenvoudige mensen; Jozef en Maria, die het God mogelijk maakten om “God met ons” te zijn. Waar God en mensen samenwerken verandert de wereld ten goede.

Laten we dit onthouden wanneer we over een paar dagen Kerstmis vieren.