Priester Pradip

Genoeg voor iedereen

Bij de 17e zondag door het jaar B

Nu donderdag 29 juli zijn we er al: Earth Overshoot Day 2021. De dag van overschot, de dag waarop de mensheid de grondstoffen die de aarde in één jaar kan vernieuwen, heeft opgebruikt. Na deze dag tasten we de aarde in haar reserves aan. De dag van overschot valt elk jaar vroeger. Zie deze tabel:

Het valt op dat we tijdens de coronapandemie de aarde hebben gespaard. Maar jammergenoeg, en de cijfers liegen er niet om, moeten we toegeven dat we met onze levensstijl niet genoeg hebben aan 1 aardbol, we hebben er 1,7 nodig en we verbruiken alles in een half jaar…

Niet alleen ons leefmilieu en de klimaatveranderingen houden ons bezig, maar ook de vraag hoe we de steeds groter wordende wereldbevolking zullen kunnen voorzien van wat nodig is om te kunnen leven; gezonde lucht, drinkbaar water, gevarieerde voeding, grondstoffen voor verwarming, energie om te kunnen koken en het huishouden te doen.

Het is interessant om af en toe eens de cijfers van de wereld te volgen, zo kan je niet alleen zien hoeveel geboortes en sterfgevallen er zijn wereldwijd zijn, je kan er ook de bevolkingsgroei volgen.https://www.worldometers.info/nl/

In 2050 zou de wereldbevolking gegroeid zijn tot bijna 10 miljard mensen, 70 jaar geleden waren er nog maar 2,5 miljard, vandaag zitten we aan 7,8 miljard. Wanneer we deze grafiek bekijken merken we dat de wereldbevolking in 2050 verdubbeld zal zijn in aantal sinds 1987. Is er genoeg voor iedereen? Jezus zegt: “Geven jullie hen maar te eten.”

Gelukkig is er goed nieuws, we produceren nu al wereldwijd voedsel voor wel 12 miljard mensen. Het slechte nieuws is dat er heel veel voedselverspilling is. Op jaarbasis wordt wereldwijd één vijfde van al het voedsel bedoeld voor menselijke consumptie weggegooid. Door de harde wetten van de economie is het voedsel niet gelijk verdeeld over de wereld. Een kleine miljard mensen zijn ondervoed en 1,7 miljard zijn overvoed.

Er is dus veel werk aan de winkel om alle mensenkinderen van deze wereld van voedsel te voorzien. Gelukkig zijn we creatief en vinden we wel oplossingen. Er is voedsel genoeg voor iedereen als we verstandig omgaan met de schepping, dan komt het ook onze aardbol en het klimaat ten goede.