Priester Pradip

Houvast

Bij de 19e zondag (door het jaar A)

Vorige week hadden we het over Paulus, vandaag laat het evangelie ons kijken naar Petrus. Petrus, de steenrots waar de kerk op gebouwd is, Petrus, de rots in de branding, de ‘houvast’ van de andere apostelen, diezelfde Petrus gaat kopje onder in het verhaal dat we beluisterden.

En Jezus was een visser,
die het water zo vertrouwde,
dat Hij zomaar over zee liep,
omdat Hij had leren houden
van de golven en de branding,
waarin niemand kan verdrinken,
Hij zei: ‘Als men blijft geloven,
kan de zwaarste steen niet zinken’.

(Herman Van Veen, 1969, zijn vertaling van het lied ‘Suzanne’ van Leonard Cohen, 1967)

Petrus, de rots, zinkt als een steen in het woelige water omdat hij twijfelt, omdat hij zijn vertrouwen verliest en zo plaats maakt voor angst. Zijn herder en gids, zijn lichtend voorbeeld, Jezus, loopt over het water van de dood. Jezus loopt de dood onder de voeten, want Hij is de waarheid, de weg en het leven. Petrus wil zich meten aan Jezus. Petrus denkt: Als het werkelijk Jezus is die daar over het water loopt, dan kan ik dat ook, dan loop ik op zijn woord naar Hem toe.

Eigenlijk straf wat Petrus hier voorstelt om te doen. Moedige Petrus verlaat het zwalpende vissersbootje en stapt het donker in, storm en golven trotserend. Wat Petrus die nacht heeft mogen meemaken zal hem altijd bij blijven. Te kunnen stappen op het water alsof het niets was, alsof hij vaste grond onder de voeten had. ‘Als men blijft geloven, kan de zwaarste steen niet zinken.’

Petrus, de rots, zinkt als een steen in het woelige water omdat hij twijfelt, omdat hij zijn vertrouwen verliest en zo plaats maakt voor angst. Maar daar is evenvlug de reddende hand van Jezus. In zijn twijfel en verwarring laat Jezus Petrus niet vallen als een steen, Hij reikt hem de hand, geeft hem houvast.

Zouden ze samen teruggewandeld zijn naar de boot? Of heeft Jezus Petrus gedragen? Zou het kunnen zijn dat Petrus het aangedurfd heeft naar Jezus over het water te stappen, omdat hij wist dat Jezus hem redden zou mocht het verkeerd aflopen?

In dit mooie schilderij van de Koreaanse kunstenaar Yongsung Kim zien we Jezus vanuit het perspectief van Petrus die kopje onder is gegaan. Vol mededogen en liefde reikt Jezus Petrus de reddende hand. Des te duidelijker is het hoe Jezus vaste voet heeft op de onstuimige golven, dat Hij zelfs een verdronkene uit het water kan trekken.

De uitgestoken hand van Jezus blijft ook onze houvast in de woelige periodes van ons leven. Hij zegt ons: ‘Hou vol, hou vast aan je geloof en vertrouwen.’ Jezus reikt ons telkens weer de hand en laat ons niet los, bij Hem zijn wij veilig.