Priester Pradip

Opstand van de waardigheid

Rivolta della dignita

Vandaag (Stille Zaterdag) zag ik de film “The New Gospel” van regisseur Milo Rau. Niet dat ik hier een filmrecensie zal geven, maar eerder – in alle bescheidenheid – een nabeschouwing.

Tegen de achtergrond van de erbarmelijke woon- en werksituatie van Afrikaanse vluchtelingen in het Italiaanse Matera en hun opstand van de waardigheid, wordt het passieverhaal van Jezus in beeld gebracht.

Alle aandacht gaat naar de sociale en revolutionaire impact van het evangelie. Jezus neemt het op voor wie niet meer meetelt, voor wie moet leven aan de rand van de samenleving. Deze radicale keuze om aan elke mens zijn waardigheid te geven wordt Hem niet in dank afgenomen. Tot op vandaag blijft het evangelie oproepen tot de waardigheid van elke medemens, los van de consequenties die zo’n keuze met zich meebrengt.

“Wat mij het meest gelukkig maakt aan deze film, is dat hij echt effect heeft”, zegt regisseur Milo Rau. “Als gevolg van onze opstand zijn rond Matera de eerste huizen gesticht waar hoofdrolspelers die dakloos waren, nu in waardigheid leven. En dat met steun van de katholieke kerk!” (bron: www.ntgent.be)

“Opstand van de waardigheid”, een paasfilm die de verrijzenis niet toont, maar op heel veel vlak opstanding in zich draagt want mensen verrijzen wanneer aan hen waardigheid wordt gegeven. En dat is een hedendaagse paasboodschap. Als onverschilligheid doodt, dan is het ook waar dat betrokkenheid doet leven!

(de film is nog niet verschenen op dvd, de foto is van Armin Smailovic)